Podcast 02: AI og livet etter døden
Publisert:
Deadbots lar oss fortsette samtalen med de døde – makabert, men kanskje en trøst for de som sørger. Enten vi liker det eller ikke, er denne teknologien på vei.
Med AI-revolusjonen, drevet av verktøy som ChatGPT, har vi sett fremveksten av det som kalles deadbots, digitale avatarer som lever videre etter døden. Disse teknologiene lar etterlatte kommunisere med en simulert versjon av den avdøde, noe som kan virke både makabert og kontroversielt. Men er det mulig å stoppe denne utviklingen? Kanskje ikke.
I dagens podcast-episode tar vi et dypdykk inn i grief tech og deadbots, og diskuterer de etiske og psykologiske implikasjonene. Disse teknologiene kan potensielt forstyrre den naturlige sorgprosessen, spesielt når nære relasjoner går bort. Hvordan vil dette påvirke vår forståelse av liv og død? På den annen side kan teknologien gi trøst, og kanskje til og med muligheten til å si de ordene man aldri rakk å si mens personen var i live.
Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcast eller Pocket Casts.
Hvordan fungerer deadbots?
Vi utforsker de ulike måtene man kan kommunisere med en digital representasjon av en avdød. Gjennom tekst, voice, 3D-modeller, video, VR, og til og med robotikk. Teknologiene er imponerende, men de reiser også viktige spørsmål. Hvem har rett til å bruke data fra en person som er død? Hvem kan gi samtykke til slik bruk, og hva skjer med dataene når en person går bort?
Økonomien bak deadbots
Et annet sentralt tema er finansieringen. Vil de etterlatte måtte betale for å holde AI-avataren "i live" gjennom et abonnement, eller vil slike tjenester bli drevet av annonsering? Det er mange ubesvarte spørsmål rundt hvem som egentlig har økonomisk interesse i denne typen tjenester.
Gjennom episoden beveger vi oss både høyt og lavt, og diskuterer de etiske og moralske utfordringene med deadbots, i tillegg til hvordan dataen som kreves for å lage en digital avatar kan hentes ut.
Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcast eller Pocket Casts.